Regeringen tvingar soffliggarfonden att bli grönare


Med ett nytt lagkrav vill regeringen förmå ”soffliggarfonden” AP7, som förvaltar pensionen åt fem miljoner svenskar, att minska sina fossila innehav. ”Det är en tydlig signal i lagstiftningen att vi vill att de ska gå före och vara föredömen”, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) till Di.

(Dagens industri, 17 maj 2021)

Sjunde AP-fonden förvaltar totalt över 700 miljarder kronor och myndighetens aktiefond brukar kallas för Sveriges största. Statusen som det statliga förvalsalternativet, ”soffliggarfonden”, i premiepensionssystemet gör att AP7 har över fem miljoner sparare.

Likt de övriga av statens allmänna pensionsfonder har AP7 en hög svansföring i sitt hållbarhetsarbete, men möts samtidigt av återkommande kritik för påstådda brister. I mars uppmärksammade exempelvis Naturskyddsföreningen att fonden har totalt närmare 11 miljarder kronor placerade i 60 av de 200 börsbolagen i världen som har störst olje- och gasreserver.

Till skillnad från Första till Fjärde AP-fonden har AP7 i nuläget inte något lagfäst hållbarhetskrav för sin förvaltning.

Men det är på väg att ändras. Regeringskansliet bereder nu en lagändring som väntas presenteras i juni. Vid sidan av avkastningsmålet ska fondmedlen förvaltas på ett ”föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar” och särskild vikt ska läggas på hållbar utveckling.

Åsa Lindhagen (MP), finansmarknadsminister och biträdande finansminister, kallar hållbarhetskravet för ”mycket viktigt”.

”700 miljarder kronor är mycket pengar och nästan hälften av kapitalet för premiepensionerna. Därför har ett hållbarhetskrav en stor betydelse. Det är en tydlig politisk signal att finansmarknaden och investeringar har en viktig roll i omställningen”, säger hon till Di.

Konkret vill hon att Sjunde AP-fonden ska minska koldioxidavtrycket i portföljen som består av över 3.000 bolag.

”Kravet finns redan för AP1-AP4 och vi har sett att det har gett en positiv utveckling. De har avyttrat innehav i fossil energi och minskat koldioxidavtrycket till en lägre nivå än Sjunde AP-fonden”, säger hon.

Med den nya skrivningen får den allmänna pensionsfonden alltså två investeringskrav. Dels det nuvarande, att maximera avkastningen givet risknivån, och dels det nya, att agera ”föredömligt” på hållbarhetsområdet.

Går det att maximera de två variablerna samtidigt?
”På sikt kommer det att vara svårt att maximera avkastningen om man inte har ett hållbarhetsperspektiv. Det blir en allt sämre idé att investera i icke-hållbara verksamheter som kol, olja eller gas. Priserna på utsläppsrätter skjuter i höjden och det är ingen rolig investering att sätta sina pengar på ett kolkraftverk som riskerar att stänga ned om fem år.”

Skrivningen är att fonden ska vara ett föredöme. Ska AP7 alltså vara grönare än alternativen på en finansmarknad som i stort blir allt mer grön?
”AP-fonderna tolkar och bestämmer själva hur de ska göra sina placeringar. I de enskilda fallen kan jag som minister inte ha synpunkter. Men det är en tydlig signal i lagstiftningen att vi vill att de ska gå före och vara föredömen.”

Enligt både den nuvarande och föreslagna lagstiftningen ska AP-fonderna inte ta någon näringspolitisk hänsyn. Samtidigt hyllar regeringen den gröna industrialiseringsvåg som sveper över Sverige. Men ingen AP-fond har investerat i exempelvis det fossilfria stålprojektet H2 Green Steel eller i batteritillverkaren Northvolt. Det har väckt irritation hos de svenska institutionella investerarna AMF och Folksam som känner sig ensamma i ägarlistan, kunde Di rapportera i april.

Den sortens projekt i allmänhet borde väl vara attraktiva både ur miljö- och avkastningssynpunkt?
”När vi från politikens håll säger att de ska jobba med ansvarsfulla investeringar, då tycker jag att vi väldigt tydligt pekar ut: Det här jobbet ska göras. Sen är det AP-fonderna som väljer hur de ska göra det.”

I februari uppmärksammade Di att den då nytillträdda finansmarknadsministern genom tjänstepensionspengar placerade i AMF:s fonder hade innehav i bland annat franska, norska och indiska oljebolag.

Åsa Lindhagen hoppas att transparensen för pensionsspararna ska öka genom det nya hållbarhetskravet eftersom det blir tydligare vad AP-fonderna investerar i.

”Annan lagstiftning har redan förenklat, men det är inte alltid helt enkelt att se vart pengarna går. För egen del kommer jag att se över mitt sparande med jämna mellanrum eftersom fondernas innehåll ändras. Det som är fritt från kol i dag är kanske inte det om 6 månader”, säger hon.

Sjunde AP-fonden själva är positiva till lagändringen, uppger Johan Florén som är chef för kommunikation och ägarstyrning.

”Vi ser det som en anpassning av direktiven till den verksamhet vi bedriver, snarare än det omvända. Men det är bra för att det blir tydliggjort att det ingår i vårt uppdrag att vara föredömliga”, säger han.

Om: Lagförslaget

Förslaget att ett lagstadgat hållbarhetskrav ska gälla även för Sjunde AP-fonden ingår i promemorian Förvalsalternativet inom premiepensionen. Den bereds nu på regeringskansliet och en proposition ska lämnas i juni.

”Förslagen innebär bland annat att Sjunde AP-fonden ska omfattas av målet som gäller för Första–Fjärde AP-fonderna om föredömlig förvaltning och att särskild vikt vid förvaltningen ska läggas vid hållbar utveckling. Det kan förväntas bidra till omställningen till ett samhälle som är klimat- och miljömässigt hållbart”, heter det i promemorian.

Om: Sjunde AP-fonden

AP7 är uppdelat på sex fonder och förvaltar totalt över 700 miljarder kronor åt över fem miljoner sparare. Inom premiepensionssystemet har Sjunde AP-fonden, eller ”soffliggarfonden”, en speciell roll och förvaltar automatiskt medel åt de sparare som inte gör andra val. Fonden är också den enda som är konkurrensutsatt av AP-fonderna.